top of page

הדרך והמחויבות של תלמיד היוגה

פנטנג’לי הוא המורה הראשון הראשון שאסף, ערך וגיבש את הכתבים השונים בספרי היוגה הקדומים ויצר ספר ברור של עקרונות והסברים על מהות היוגה. עד היום מרבית המורים ובתי הספר מתבססים עליו בלימוד היוגה.

פנטנג'לי חילק את דרך היוגה לשמונה איברים (אשטנגה), שהם בעצם שלבים לדרך החיים של לימוד היוגה. הפרשנות המקובלת היא שיש ללמוד את השלבים לפי הסדר שלהם, וכל שלב התפתחות מוביל לשלב הבא, אך יש המלמדים כי כל השלבים הם כפיאות של אותו יהלום , שכדי לחוות אותו במלואו צריך להיות בכולם (כמו השלבים של הקוברה).

  1. יאמה (Yama): 5 כללים של העשיה – ביני לבין הסביבה שלי.

  2. ניאמה (Niyama): 5 כללים של פיתוח האני – התפתחות אישית.

  3. אסאנה (Asana)- תנוחות הגוף אשר מאפשרות חיזוק וגמישות של הגוף הפיזי (שרירים, איברים פנימיים, בלוטות, מע' עצבים), איזון המרכזים האנרגטים ובניית שליטה ויכולת לתרגול המתקדם.

  4. פראניאמה (Pranayama) – תרגילים להכרה ואיזון של הפראנה  - אנרגית החיים. דרך מדיטציות נשימה מכירים ומתקדמים לעבודה ישירה עם הפראנה.

  5. פרטיהארה (Pratyahara) – התכנסות החושים פנימה: שחרור המינד מתלות בתשוקות והכרות עם הרובד המעודן של החושים.

  6. דהראנה (Dharana) - ריכוז. פיתוח היכולת להיות נוכח באופן מלא תוך מיקוד בנקודה אחת או משימה אחת – זהו שלב של כוחות על ויכולת לממש.

  7. דהיאנה (Dhyana) – מדיטציה. היכולת להיות בחיבור מלא בשקט של המינד וללא הפרעות מהחוץ. מודעות מלאה. אושר עילאי.

  8. סמדהי – איחוד. מצב העד. חיבור מלא למהות שלי ולמה שמחוץ לי.

כללי העשיה יאמה (Yama):

  1. אהימסה (Ahimsa) – אי אלימות, אי פגיעה. מתוכם מגיעים לאהבה ללא תנאי.

  2. סטייה (Satya) – חיבור לאמת וליקום האלוהי, מתחיל מאמת בדיבור ובמחשבה.

  3. אסטייה (Asteya) – המנעות מהרצון להשיג מה שיש לאחרים - גניבה, מוביל לדיוק של מה שנחוץ, ומכאן לשלווה.

  4. ברהמצ'ריה (Brahmacarya) – מקובל לפרש כהתנזרות ממין והנאות הגוף, אך הפירוש הטנטרי הוא שימוש בתבונה בכל האיכויות והאנרגיות שלנו. לרתום את הפיזי, האנרגטי, המנטלי להתפתחות הרוחנית.

  5. אפריגרהה (Aparigraha) – היבט נוסף של אסטיה - לא לחמוד. להשתחרר מצבירת חפצים לא נחוצים, ומחוסר הבטחון בעתיד שהיא מייצגת. ברוח ימים אלו – קיימות. מביא אותנו ליכולת לסיפוק מהחיים שאינו תלוי בחפצים ובעושר חומרי.

כללי הניאמה (Niyama) להתפתחות אישית:

  1. סאוצ'ה (Sauca) – טיהור - ניקיון פנימי וחיצוני: רחיצה, מזון סתוי (טהור), מחשבות טהורות, אסאנות ופראנימה לניקוי רעלים, שחרור רגשות שליליים ומאכלים.

  2. סנטושה (Santosa) – קבלת הקיים, מצב תודע של שביעות רצון ושלווה, שאינו מתנודד בסערת התשוקות.

  3. טפס (Tapas) - משמעת עצמית להשגת מטרה:

    • הטפאס הפיזי קשור לתרגול, אכילה, טיהור, אי אלימות.

    • הטפאס של הדיבור קשור לסאטיה, להמנעות מלשון הרע, לאי פגיעה בדיבור

    • הטפאס של המחשבה קשור לאיזון ושליטה עצמית.

  4. סבדייה (Svadhyaya) – דרך של חינוך עצמי - ללמוד מהאלוהי שבתוכנו ומהאלוהי שנמצא בכל הסובב אותנו, ללמוד ממורים ומהחויה הפנימית. היכולת להיות התלמיד והמורה, מובילה את דרך חיי מתוך למידה והתפתחות מתמדת.

  5. אישוורהפרניידנה (Isvarapranidhana) – הקדשה מלאה לאלוהות, או הבריאה. להתמסר לידע ולמטרה האלוהית, להכיר בעוצמה שמעבר לידע ולאגו ולקיום שלי, ומתוך הויתור על ה"אני" תבוא ההבנה של האיחוד.

bottom of page